KÖYÜMÜZÜN TARİHÇESİ

Köyümüzün Tarihçesi

Eski haritalarda Küplüce adıyla yer alır,XVII.yy sonlarında 6 hane manav tarafından kurulmuştur.XIX.yy ortalarında önce Kafkasya'dan Çerkez göçmenler,1876-1877'de Balkan göçmenleri köye iskan edilmiştir.Köyümüz ilçeye7 km. dir.Köy ile ilgili 1530 tarihli tahrirat defterine göre 22 hanenin yaşadığını ve adının "Göllüce" olduğu belirtilmektedir.

Köyde Bizans döneminden kalma kale kalıntıları bulunmaktadır.1895 ve 1908 Bursa yıllığına göre 97 hanenin yaşadığı ve adının "Neşhediye" olduğu kayıtlıdır. Bölgede olan bir deprem sonucu köy terk edildiği ve buraya Yörüklerin gelip yerleştikleri, daha sonra köyün eski sakinleri gelince de Yörükler köyü geri vermedikleri rivayet edilmektedir.İlk yerleşen Yörük aileler Hüseyin, Osman Ağa, Çavuşlar ve Koyuncu Abdullah aileleri imiş. Yine eskiden Simav'dan gelen Çerkezlerin de buraya yerleştikleri bilinmektedir. 1880'li yıllarda Bulgaristan 'ın Osmanpazarı bölgesi ile 1951 yılında Bulgaristan'ın Şumnu ve Eskicuma bölgesinden göçmenler gelmişlerdir.Dersim olayları nedeniyle Tunceli'den 6 hane de buraya yerleştirilmiştir.

Karakaya mevkiinde "Embel Dede" adında adak yeri olan bir yer vardır. Özellikle suyunun ve çamurunun kellere iyi geldiği söylenir. Köy yakınında "Kurucuova" mevkiinde bir kale kalıntısı olduğu söylenmektedir.

Güllüce bir Türk köyü olup dili Türkçe dini İslam Ayrıca köyde MUSTAFA KEMAL ATATÜRK' ün seyisi Ali aga yaşamıştır (Pepeç Ali)ailesi halen köyde ikamet etmektedir. Köyümüz Bursa iline92 km, Mustafakemalpaşa ilçesine7 kmuzaklıktadır.

12.02.2020 428